XS

SM

MD

LG

Wat is taaislijmziekte?

Cystic fibrosis (taaislijmziekte) is een progressive chronische ziekte die zorgt voor taai slijm in de longen. Door het taaie slijm worden bacteriën door hoesten niet meer afgevoerd en tasten deze langzaam de zich verstoppende longen aan.  In Nederland zijn er 650 kinderen die lijden aan taaislijmziekte (bron: NCFS). Alhoewel de leeftijd stijgt, worden personen met deze ziekte niet ouder dan zo’n vijfendertig a veertig jaar.

Een taaie ziekte…

Het taaie slijm wordt veroorzaakt door een genetische afwijking waardoor kliertjes in de longen, de alvleesklier en de lever zeer taai slijm produceren. Hierdoor worden onder meer bacteriën niet uit de longen gehoest. De bacteriën zorgen voor infecties waardoor de longen onherstelbaar beschadigd worden.  Het is een langzaam proces dat aan de buitenkant niet te zien is maar dat er uiteindelijk toe leidt dat de longfunctie uitvalt.

Het taaie slijm in de alvleesklier zorgt er voor dat er geen vetten in het lichaam worden opgenomen. Er ontbreken verteringsenzymen in de darmen waardoor groeiachterstand ontstaat. Kinderen met taaislijmziekte dienen vanaf dat ze uit de baarmoeder komen enzymen en extra vitamines in te nemen zodat het eten wordt verteerd.

Er is thans nog geen medicijn tegen taaislijmziekte. De behandeling is er op gericht om de ziekte stabiel te houden. Dus om zo veel mogelijk infecties te vermijden die de longen beschadigen en opstoppingen in de darmen te voorkomen. Dit betekent dat kinderen een groot deel van hun dag bezig zijn bezig zijn met vernevelen om het slijm minder taai te houden en infecties te bestrijden met antibiotica.

 

 

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Unsupported get request. Object with ID 'YarenFoundation' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api
Type: GraphMethodException
Code: 100
Subcode: 33
Please refer to our Error Message Reference.