XS

SM

MD

LG

Wie is Yaren?

Op 16 januari 2013, vier weken nadat Yaren is geboren, ligt Nederland onder een dik pak sneeuw. Toch staat ´s middags de huisarts op de stoep met de uitslag van de hielprik.  Yaren heeft een dubbele deltaF508 mutatie op het zevende chromosoom, ofwel cystic fibrosis. Zonder dat we het wisten zijn er voor de volgende dag al afspraken gemaakt in het ziekenhuis voor de eerste onderzoeken.

20160725portret Yaren004a

Het eerste jaar verloopt redelijk soepeltjes. Yaren moet om de maand naar het ziekenhuis voor controle maar merkt daar -als baby- weinig van. Papa en mama komen in een medicijn-geef ritme en proberen zo veel mogelijk hygiene regels toe te passen zodat hij maar niet besmet raakt met een bacteriele infectie.

Peuter

Yaren ontwikkelt zich als een jongen die de kat uit de boom kijkt. Vreemden moeten z´n vertrouwen winnen. Maar heb je eenmaal z´n vertrouwen dan wil hij alles met je doen. En, zal je altijd zien. Geen enkel kind houdt van groente. Yaren houdt van groente, tomaten, paprika en komkommers. Dit, terwijl hij eigenlijk meer vetten dan andere kinderen binnen moet krijgen omdat hij die slechter opneemt vanwege een gebrek aan enzymen. Yaren heeft liever een roma-tomaatje dan een koekje.

Als Yaren twee jaar is wordt de pseudonomas bacterie bij hem geconstateerd. ´s Ochtends en ´s avonds moet er twee keer drie kwartier een kapje over zijn mond gehouden worden zodat hij via dat kapje een verneveling van antibiotica in z´n longen ademt. Dat wil Yaren niet. Zo´n kapje over zijn mond. Maar het moet. Youtube, baby-tv, boekjes, knuffels, papa die gekke toneelstukjes op voert. Alle afleiding is vaak tevergeefs. Maar het moet.

20160725onderzoek Yaren003

“Papa, ik heb taaislijmziekte én CF, hè?”

Na een paar maanden is Yaren er aan gewend en net op dat moment kan het vernevelen stoppen omdat de bacterie niet meer wordt geconstateerd. Dat wil overigens niet zeggen dat de artsen zeker weten dat ie niet meer in zijn longen zit. Maar uit de keelkweekjes die periodoek worden afgenomen wordt geen pseudonomas aangetroffen. Feest in huize Yaren.

Kleuter

Yaren is nu bijna vier en begint langzaam te realiseren dat ie toch wel anders is. “Waarom moet ik bij elke boterham en koekje pillen nemen en mijn broer niet?” De artsen worden met argusogen gadegeslagen. Zeker als ze op zijn lichaam beginnen te klopppen, knijpen en voelen. Ook de longfunctietesten, bronchoscopie, MRI, rongenfoto´s, keelkweekjes, neuskweekjes en bloedafnames, ondergaat Yaren. Verzetten heeft geen zin. Het moet. Het is een deel van zijn leven.

Na de behandeling vrolijk naar huis. “Papa, mag ik op de Ipad als we thuis zijn?”

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Unsupported get request. Object with ID 'YarenFoundation' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api
Type: GraphMethodException
Code: 100
Subcode: 33
Please refer to our Error Message Reference.